אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לביקור אצל רופא שיניים לילדים בירושלים או בכל עיר אחרת, היא מחלת העששת אצל ילדים, הנחשבת למחלה הכרונית השכיחה ביותר בקרב ילדים. בעמוד שלפניכם, תוכלו למצוא מידע כללי על מחלת העששת בקרב ילדים ועל דרכי הטיפול בבעיה.
מהי עששת?
עששת היא למעשה מחלה זיהומית במסגרתה מתחרש תהליך של הרס הרקמות הקשות של השיניים, וזאת לנוכח הצטברות רובד חיידקי בשיניים. מחלה זו מהווה את הסיבה העיקרית לאובדן שיניים והיא עשויה לפגוע בכל קבוצות הגיל אך בעיקר על ילדים. כאשר מדברים על מחלת העששת בקרב ילדים מדברים למעשה על מספר סוגי עששת הכוללים בין היתר את העששת הכותרתית המופיעה על גבי כותרות השיניים באזורים העל חניכיים, את עששת המשטחים החלקים הנוצרת באזורים שבין השיניים ואת עששת החריצים והחרירים הנוצרת בעיקר במשטחים הסגריים של השיניים.
ברשימת הגורמים להיווצרות סוג כזה או אחר של עששת בקרב ילדים, נכללים:
- היווצרות רובד חיידקי המייצר עששת
- צריכה מוגברת ותדירה של סוכרים
- הפרשת רוק לקויה
- מבנה והרכב שיניים לקוי
טיפול בעששת אצל ילדים – מה חשוב לדעת?
בדומה לכל טיפול שיניים אחר לילדים, גם טיפול בעששת אצל ילדים, מומלץ שייעשה על ידי מומחה פדודנטיה (רפואת שיניים לילדים), כאשר אצל כל רופא שיניים לילדים בירושלים או בכל עיר אחרת, הטיפול הנפוץ ביותר בעששת הוא שחזור השן באמצעות חומרי שחזור כאלו ואחרים. יחד עם זאת, חשוב לציין שישנם לא מעט טיפולי מניעה אפקטיביים המיועדים למניעת עששת אצל ילדים.
אחד מאותם טיפולי מניעה הוא טיפול ייעודי למניעת עששת מסוג חריצים וחרירים הנוצרת במשטחים הסגריים של השיניים. טיפול זה מתבצע באמצעות איטום החריצים והחרירים באמצעות חומר איטום ייעודי דמוי פלסטיק. טיפול זה מונע המטברות של שאריות מזון בחריצים הקיימים בישניים ובכך נמנעת פעילות חיידקים.
שימו לב- בכל אותם מקרים בהם נגעי העששת התפתחות לכדי זיהום שורש השן, הטיפול המוצע ברוב המקרים על ידי רופא שיניים לילדים בירושלים ובמקומות נוספים הוא טיפול שורש במסגרתו מוציאים את רקמת השן הנגועה בעששת מתוך מוך השן, מנקים את אזור תעלות השורשים ומבצעים סתימה באמצעות חומר ייעודי ולאחר מכן מתקינים מבנה וכתר.
מניעת עששת אצל ילדים – כיצד?
ישנן מספר סיבות להצטברות רובד חיידקי המהווה את הגורם המרכזי להתפתחותה של מחלת העששת אצל ילדים, וביניהן:
- הזנחה מתמשכת של בריאות השיניים
- צחצוח שיניים לקוי או לא נכון
- מבנה שיניים עם רמת סיכון להיווצרות רובד חיידקי אשר אינו מטופל ברמה השוטפת
- צריכה מוגברת של דברי מתיקה ללא שמירה מינימאלית על בריאות השיניים
גורמים אלו ניתנים למניעה ובכך הם מקטינים את הסיכוי להיווצרות רובד חיידקי הגורם לעששת אצל ילדים. לצורך כך, קיימת חשיבות רבה לביקורים סדירים של הילד/ה אצל רופא שיניים לילדים בירושלים או בכל עיר אחרת בה אתם מתגוררים. ביקורים סדירים מומלצים אצל מרפאת שיניים בירושלים או בכל עיר אחרת אחת לשישה חודשים עם או בלי קשר למניעת עששת, וזאת לצרכי מעקב תמידי אחר בריאות השיניים והתפתחות השיניים אצל ילדיכם.
בנוסף, קיימת חשיבות רבה לקבלת הדרכה מקצועית בכל הנוגע לצחצוח נכון של השיניים. הדרכה זו ניתנת במרפאות שיניים המתמחות בטיפולי שיניים לילדים והם ניתנים לכם על ידי רופא השיניים ו/או על ידי השיננית. כמו כן, חשוב להקנות לילדיכם הרגלי צחצוח נכונים הכוללים צחצוח של 2-3 דקות בבוקר ובערב לפני השינה.
דבר נוסף שתוכלו לעשות על מנת להקטין את הסיכון לעששת אצל ילדיכם הוא למנוע מהם צריכה מוגברת ותדירה של דברי מתיקה ומשקאות ממותקים. במקום זאת, הקנו לילדיכם הרגלי תזונה נכונים הכוללים צרכיה מוגברת של מוצרי חלב, פירות וירקות המסייעים רבות לשמירה על בריאות השיניים.
תסמיני עששת – מה חשוב לבדוק?
מחלת העששת אצל ילדים עשויה להתפתח ללא תסמינים נראים לעין, כאשר התקדמות המחלה היא זו היוצרת תסמינים שונים בהתאם לעומק ומיקום נגעי העששת. עובדה זו הופכת את הביקורים הסדירים אצל רופא השיניים לאמצעי בסיסי וחשוב לצורך איתור התפתחות עששת עוד לפני החמרתה. בשלב מתקדם יותר של המחלה (ללא טיפול מונע או טיפול בעששת), הסימפטומים העשויים להופיע הם: ריח רע מחלל הפה, חניכים אדומות (בעיקר בעת צחצוח השיניים) והיווצרות חורים בשיניים (הניראים לעין).