בעיות אורתודנטיות הן הגדרה כוללת לכל סוגי הפגמים בשיניים הנובעים כתוצאה מחוסר התאמה בין הלסתות או כתוצאה מאי סדירות של השיניים בחלל הפה. בין הבעיות האורתודנטיות הנפוצות ביותר ניתן למצוא:
- שיניים לא ישרות המצריכות טיפולי אורתודונטיה ליישור שיניים
- צפיפות יתר של השיניים
- מרווחים בין השניים
- שיניים בולטות
ותופעות אורתודנטיות נוספות כגון: מנשך פתוח, סגירה הפוכה ועוד.
חשיבותו של הטיפול האורתודנטי
טיפולי אורתודונטיה הם בעלי חשיבות גם בהיבט האסתטי של נראות השיניים וגם בהיבט הרפואי. אנשים המתמודדים עם בעיה אורתודנטית כזו או אחרות, סובלים יותר מבעיות חניכיים ושיניים ומבעיות שונות הקשורות למפרקי הלסת. בעיות אלו עשויות להוביל בין היתר למצבי עששת, מצבי שחיקת שיניים, הופעת כאבים בלסת ועוד.
אבחון בעיות אורתודנטיות
טיפולי אורתודונטיה המותאמים לכל אחד מסוגי הבעיות האורתודנטיות, חשוב ומומלץ שיבוצעו על ידי אורתודנט מומחה המתמחה בין היתר בתהליכי אבחון של בעיות אורתודנטיות כאלו ואחרות. תהליכי האבחון כוללים בין היתר צילומי רנטגן, צילומי פנים ופעולת אנליזה באמצעות מחשב לצורך בירור היחס בין השיניים ללסתות. לאחר תהליך האבחון על ידי אורתודנט מומחה, ניתן להתאים את סוג הטיפול המותאם לכל מטופל/ת באופן פרטני ובאופן זה לתכנן את ההליך הטיפולי על פי תוצאות הטיפול הנדרשות.
בעיות אורתודנטיות מולדות – מה חשוב לדעת?
מבנה השיניים והלסתות הוא פועל יוצא של תהליך התפתחותי, כאשר במקרים מסוימים, הבעיה האורתודנטית היא בעיה מולדת אותה ניתן לאבחן כבר בגילאים צעירים, בסביבות גיל 6-7 כאשר מסתיים שלב בקיעת שיני החלב. בגילים אלו אומנם לא ניתן להתחיל בטיפול האורתודנטי, אך בהחלט ניתן לאבחן את הבעיה ולבחון את האופציות הטיפוליות הנדרשות בבוא העת.
אם כך, מתי ניתן להתחיל בטיפולי אורתודונטיה?
בטיפולי אורתודונטיה ניתן להתחיל בסביבות גיל 10-12, וזאת לאחר השלמת שלב החלפת שיני החלב בשיניים קבועות. במקרים מסוימים, ניתן להתחיל בטיפול האורתודנטי כאשר מרבית השיניים הקבועות בקעו וזאת בהתאם להיוועצות מקדימה עם אורתודנט מומחה.
יישור שיניים לבני נוער ומבוגרים
הטיפול האורתודנטי הנפוץ ביותר הוא טיפול ייעודי ליישור שיניים בקרב בני נוער ומבוגרים. טיפול זה מיושם באמצעות מספר שיטות טיפוליות שונות הכוללות בין היתר:
- התקנת סמכים על הצד החיצוני של השיניים – טיפול זה ידוע גם בשם "גשר" והוא מהווה את השיטה הוותיקה לטיפולי יישור שיניים. הסמכים מותקנים בצד החיצוני של השיניים והם מיוצרים מחומרים קרמיים או מפלדת אל חלד. מבנה הסמכים נקבע על פי תוצאות הטיפול הנדרשות, כאשר המבנה נשאר קבוע לאורך כל תקופת הטיפול הנמשכת בממוצע כ-24 חודשים.
- סמכים לינגואליים – שיטה מודרנית יותר לטיפולי יישור שיניים המיושמת באמצעות סמכים המותקנים בצד הפנימי של השיניים, ולכן, היא ידועה גם בשם יישור שיניים פנימי. בדומה לסמכים החיצוניים, גם הסמכים הלינגואליים נשארים קבועים על מבנה השיניים לאורך כל תקופת הטיפול הנמשך בין 16 ל-24 חודשים.
- קשתיות שקופות – שיטת טיפול ליישור שיניים המיושמת באמצעות פלטות שקופות הניתנות להרכבה ושליפה. במסגרת הטיפול, המטופל מקבל סדרה של מספר פלטות שקופות אותן הוא נדרש להרכיב ולהסיר אחת למספר שבועות בהתאם להמלצות האורתודנט. הפלטות השקופות מיוצרות מחומרים קרמיים ובאמצעות סריקה ממוחשבת של מבנה השיניים. את כל אחת מהפלטות השקופות, המטופל נדרש להרכיב על גבי מבנה השיניים לאורך כל שעות היום ולהסיר אותן לפני שינה.
כיום, יותר ויותר מטופלים הנדרשים לטיפולי יישור שיניים, עושים תהליך הנקרא יישור שיניים פנימי – באמצעות סמכים לינגואליים ישנה אפשרות להסתובב עם גשר בצד הפנימי של השיניים ולהיראות בלי. שיטה טיפולית זו הפכה בשנים האחרונות לפופולאריות גם בקרב בני נוער הנמנעים מהתקנת סמכים קבועים על הצד החיצוני של השיניים וגם בקרב גברים ונשים בני 20 ואילך המתמודדים עם שיניים עקומות ובעיות אורתודנטיות אחרות.
בחירת אורתודנט – כיצד?
על מנת להבטיח לעצמכם את התוצאות הטיפוליות הטובות ביותר לבעיה האותנטיות ממנה אתם סובלים, קיימת חשיבות רבה לבחירת זהותו של האורתודנט המומחה, וזאת בהתאם לפרמטרים מקצועיים כגון: ניסיון וידע רפואי בתחום טיפולי האורתודונטיה, השיטות הטיפוליות המיושמות על ידי האורתודנט ותהליכי האבחון המיושמים על ידו לצורך בירור הבעיה האורתודנטית והתאמת הטיפול המומלץ.