יישור שיניים: שיטה מסורתית או שיטת אסתטיות? - מרכז אקרמן לרפואת שיניים
טיפולי אורתודונטיה - יישור שיניים

יישור שיניים: שיטה מסורתית VS שיטת אסתטיות – מה עדיף?

טיפולי אורתודונטיה מיועדים לכל אילו מבניכם המתמודדים עם פגמים שונים בסגירת הפה כתוצאה מחסור התאמה בין הלסתות או כתוצאה ממצבי אי סדירות של השיניים. מרבית הפונים לטיפולי אורתודונטיה עושים זאת לצרכי יישור שיניים וזאת לנוכח הימצאותה של בעיה אורתודנטית מולדת ו/או התפתחותית לאורך השנים. ברוב המקרים, הטיפול האותודונטי מיועד לאילו מבינכם המתמודדים עם צפיפות של השיניים, מרווחים בין השיניים, שיניים בולטות ו/או עקומות, מנשך פתוח, סגירה הפוכה ומצבים נוספים המחייבים טיפולי יישור שיניים.

חשוב לציין שטיפולי אורתודונטיה נועדו אומנם לפתור בעיה אסתטית במבנה השיניים אך הם בעיקר נועדו לצרכי יישור השיניים מסיבות בריאותיות. ילדים, נשים וגברים המתמודדים עם שיניים עקומות ולא ישרות, סובלים יותר מבעיות חניכיים ושיניים ובמקרים מסוימים הם עשויים לסבול מבעיות של שחיקת שיניים וכאבים בפרקי הלסת. במקרים אלו, הבעיה האורתודנטית משפיעה גם על תפקוד הלסתות ויכולת הלעיסה וכפועל יוצא מכך על מערכת העיכול.

טיפולי אורתודונטיה – באיזה גיל הכי מומלץ?

בעיות אורתודונטיה מולדות ניתנות לאבחון כבר בסביבות גיל 5-6 כאשר שיני החלב בקעו ברובן בחלל הפה. בגיל זה אומנם לא ניתן להתחיל בטיפול האורתודנטי אך בהחלט ניתן להתחיל לתכנן את ההליך הטיפולי העתידי המיושם כאשר כל שיני החלב מתחלפות בשיניים קבועות בסביבות גיל 12-13. חשוב לציין שבעיות אורתודנטיות מסוימות כגון שיניים בולטות יתר על המידה או בעיית לסת תחתונה קטנה הגורמת לצפיפות של השיניים, ניתנות לטיפול כבר בתחילת גיל ההתבגרות (בשלהי גיל 13-14), כאשר בעיות אורתודנטיות אחרות ניתנות לטיפול בשלבים מתקדמים יותר של גיל ההתבגרות בסביבת גיל 16-17.

סוגי טיפולים ליישור שיניים

אורתודונטיה הוא תחום טיפולי הכולל בתוכו מספר סוגי טיפולים ושיטות טיפוליות לצורך טיפול בכל אחת מהבעיות האורתודנטיות הקיימות, כאשר טיפולי יישור שיניים לצורך העניין מיושמות באמצעות 3 שיטות טיפוליות מרכזיות:

  1. יישור שיניים באמצעות סמכים חיצוניים אותם מתקינים על הצד הקדמי (החשוף) של השיניים
  2. יישור שיניים באמצעות סמכים לינגואליים שהם למעשה סמכים המותקנים בצד הפנימי של השיניים
  3. יישור שיניים באמצעות קשתיות שקופות שהן למעשה פלטות נשלפות אותן ניתן להרכיב על מבנה השיניים ולשלוף במידת הצורך.

כל אחת מהשיטות מיועדת אומנם לצרכי טיפול יישור שיניים, אך קיימים הבדלים בין השיטות השונות ואופן התאמתם לכל בעיה אורתודנטית הניתנת לפתרון במסגרת יישור שיניים.

מה חשוב לדעת על סמכים חיצוניים?

סמכים חיצוניים המותקנים בצד החיצוני והחשוף של השיניים הם למעשה סמכים (גשר) המיוצרים מחומרים קרמיים או פלדת אל חלד. סמכים אלו נועדו לצרכי הפעלת לחץ על גבי השיניים ולאורך זמן הם מאפשרים תזוזה של השיניים לעמדה הטיפולית הרצויה. עד לפני מספר שנים, הסמכים החיצוניים נחשבו לאמצעי הטיפול הנפוץ ביותר לצרכי יישור שיניים, כאשר המטופל נדרש להימצא איתם למשך 24 חודשים בממוצע.

מה חשוב לדעת על סמכים לינגואליים?

סמכים לינגואליים נועדו לצרכי יישור שיניים כלומר, כאשר הסמכים מותקנים בצד הפנימי של השיניים ובאופן מסווה מן העין. סמכים אלו בדומה לסמכים החיצוניים הם סמכים קבועים הנותרים על מבנה השיניים לאורך תקופה של 18 עד 24 חודש בהתאם לתוצאות הטיפול הנדרשות, כאשר הליך תכנון הסמכים נעשה באמצעות מכשור ממחושב המאפשר יצירת מודל של כל סמך לכל אחת מהשיניים.

מה חשוב לדעת על קשתיות שקופות?

קשתיות שקופות המשמשות כמעין פלטות שקופות ונשלפות, מהוות אמצעי טיפולי מתמשך לצורך יישור שיניים. הפלטות מורכבות על הצד החיצוני של מבנה השיניים, כאשר כל מטופל מקבל לידיו מספר פלטות המותאמות לו, אותן הוא נדרש להחליף אחת למספר שבועות בהתאם לתכנית הטיפולית המותאמת לו. בניגוד לסמכים החיצוניים והסמכים הלינגואליים, מדובר באמצעי יישור שיניים אותו ניתן להוריד או להרכיב במהלך היום, כאשר ברוב המקרים המטופלים נדרשים להימצא עם הפלטות לאורך כל היום ולשלוף אותם לקראת שינה ו/או לצרכי ניקוי הפלטה וצחצוח השיניים הטבעיות.

אז מה עדיף?

כל אחת מהשיטות מיועדת לצרכי טיפול המותאם לכל מטופל/ת בהתאם לבעיה האורתודנטית עימה הוא מתמודד, ולכן, קיימת חשיבות רבה להיוועצות מוקדמות עם מומחה אורתודונטיה לצורך קבלת ההחלטה בנוגע לאופי הטיפולי. למידע נוסף על טיפולי אורתודונטיה מוזמנים ליצור איתנו קשר.

דילוג לתוכן